Lynyrd Skynyrd

Lynyrd Skynyrd er et amerikansk southern rockeband fra Jacksonville i Florida. Bandet ble dannet i 1965 og er blitt mest kjent for sørstatshymnen «Sweet Home Alabama» som kom i 1974 og gitarsoloen i låta «Free Bird» Bandet ble lagt ned etter at flere av medlemmene døde i en flykrasj 1977.

Lynyrd Skynyrd ble startet av vokalist Ronnie Van Zant og besto av en rekke skolekamerater, blant andre Allen Collins og Gary Rossington. De spilte i starten sammen under navnet My Backyard. Ikke lenge etter ble Billy Powell, Bob Burns og Leon Wilkeson med, og navnet ble endret til Lynyrd Skynyrd. Navnet stammer fra Rossington og Burns’ strenge gymlærer, som het Leonard Skinner.

Bandet spilte sammen i noen år uten videre stor suksess, før de i 1973 skrev kontrakt med MCA. Det første albumet, (pronounced ‘lĕh-‘nérd ‘skin-‘nérd), ble etterfulgt av en turné hvor de spilte som oppvarmingsband for The Who. De slo ikke virkelig igjennom før de slapp sitt andre album, Second Helping. Dette kom i 1974 og inneholdt blant annet «Sweet Home Alabama». Etter Second Helping slapp de et par middelmådige plater, før de i 1976 slapp live-albumet One More From the Road, som sendte bandet opp på listene igjen.

17 oktober 1977 ble Street Survivors sluppet. Bare tre dager etter var bandet på vei til en spillejobb i Baton Rouge, Louisiana, da flyet deres krasjet utenfor Gillburg, Mississippi. Ronnie Van Zant, Steve Gaines, Steves søster Cassie Gaines og bandets manager Dean Kilpatrick omkom. Krasjen førte til at Street Survivors ble en stor suksess, med de overlevende bandmedlemmene bestemte seg for å legge ned bandet.

I 1987 ble Lynyrd Skynyrd gjenforent, denne gang med Ronnie Van Zants yngste bror Johnny Van Zant som vokalist. Bandet fortsatte å turnere gjennom 1990-tallet med en stadig forandring i bandmedlemmer.
(informasjonen er hentet fra Wikipedia)

I 2009 Turnerte de Europa med Touren God and Guns, og hadde konsert i Oslo spektrum. Leif og jeg var så heldige å få billetter til jul…
At vi fikk oppleve dem live sammen med Lise-Merethe og John Arild.
Dette ble en opplevelse vi aldri vil glemme….

Denne sangen er sunget av Tammy Van Zant, Ronnys datter.
Denne sangen heter Freebird Child, og er forøverig en av undertegnede sine favoritter…

Link til Lynyrd Skynyrd’s officeal web site